Wet verduidelijking arbeidsrelaties en rechtsvermoeden op de lange baan

De internetconsultatie van het Wetsvoorstel Verduidelijking arbeidsrelaties en rechtsvermoeden is gesloten. Deze consultatie heeft evenwel geleid tot ruim 1100 reacties (!). Aan minister Van Gennip nu de schone taak al deze reacties te bestuderen en, indien nodig, het wetsvoorstel te verbeteren.

Dat wetsvoorstel voorziet nu vooral in het herformuleren van arbeid verrichten ‘in dienst van een werkgever’. In de zin van het wetsvoorstel is daarvan sprake als:

a.     de arbeid wordt verricht onder werkinhoudelijke aansturing door de werkgever; of
b.     de arbeid of de werknemer organisatorisch zijn ingebed in de organisatie van de werkgever; en
c.      de werknemer de arbeid niet voor eigen rekening en risico verricht.

Uit de Memorie van Toelichting volgt dat de zogenaamde C-toets, het ondernemerschap, in beginsel moet worden betrokken in de te beoordelen rechtsverhouding. Onder omstandigheden kan ook het ondernemerschap buiten de rechtsbetrekking van belang zijn (C+-toets).

Als planning voor de wet had het kabinet publicatie in het staatsblad in Q1 2025, en inwerkingtreding per uiterlijk 1 januari 2026 gehanteerd. Door de grote hoeveelheid reacties op de internetconsultatie, moet op dit moment eerst worden bezien hoe het wetsvoorstel kan worden verbeterd. Publicatie in Q1 2025 lijkt daardoor niet langer realistisch.

Let op: wat betreft het handhavingsmoratorium is het voornemen nog steeds om dit per 1 januari 2025 op te heffen. Minister Van Gennip meent dat organisaties voldoende tijd hebben gehad zich hierop voor te bereiden.

Meer weten? Bel Kaper Nooijen Advocaten. Wij weten hoe het zit.

Roos VerhoorenNieuws