Een stagiair als goedkope arbeidskracht: dure grap!

Werkgevers nemen regelmatig een stagiair in dienst en maken daarbij gebruik van een stageovereenkomst.

Een stage is bedoeld om een stagiair in het kader van een opleiding de kans te geven ervaring op te doen in het bedrijf, al dan niet tegen een kleine (onkosten)vergoeding. De afspraken tussen de werkgever en de stagiair worden vastgelegd in een stageovereenkomst. Om te bepalen of sprake is van een arbeidsovereenkomst of een stageovereenkomst wordt gekeken naar hoe de werkgever en de stagiair feitelijk invulling geven aan hun afspraken en niet naar het ‘etiket' dat er is opgeplakt door de werkgever en de stagiair.

Om te bepalen of sprake is van een arbeidsovereenkomst of een stageovereenkomst wordt gekeken naar hoe de werkgever en de stagiair feitelijk invulling geven aan hun afspraken en niet naar het ‘etiket' dat er is opgeplakt door de werkgever en de stagiair.

Dit gaat in de praktijk nogal eens mis. Zo heeft de inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid onlangs een onderzoek afgerond bij twee GGZ-instellingen. Deze twee instellingen hadden 32 stagiairs in dienst die een stageovereenkomst hadden afgesloten voor 32 uur per week voor een stagevergoeding van € 300,- per maand. Uit het onderzoek is gebleken dat er feitelijk sprake is van een dienstbetrekking en dat op deze dienstbetrekking de Wet Minimumloon van toepassing is.

De betrokken stagiairs hebben dus alsnog recht op de aanvulling van hun stageloon tot het minimumloon. Ook kunnen de instellingen nog een boete tegemoet zien voor het overtreden van de Wet Minimumloon en minimumvakantiebijslag.

Naast de arbeidsrechtelijke regelingen (vakantietoeslag, loon tijdens ziekte etc.) die van toepassing zijn, dient daarnaast loonbelasting te worden ingehouden en dienen werknemersverzekeringen te worden afgedragen. De gevolgen kunnen voor jou als werkgever dus groot zijn.

Neem je regelmatig stagiairs aan, let dan goed op de feitelijke invulling van de stage. Heb je twijfels hierover en wil je meer weten over dit onderwerp, neem dan contact met ons op via 040-2380444 (tijdens kantooruren) of via ons contactformulier.