Vrij met Koningsdag?

crown-2024447_1280.png

Het is bijna Koningsdag en een veelgestelde vraag is: Is Koningsdag een verplichte vrije dag?

Verplichte vrije dag?

Koningsdag is een wettelijk erkende nationale feestdag, zo is bepaald in artikel 3 van de Algemene Termijnenwet. Deze wet bepaalt welke dagen in Nederland worden beschouwd als erkende nationale feestdagen. Naast Koningsdag zijn dat (voor dit jaar) de volgende dagen: Nieuwjaarsdag, tweede Paasdag, Pinksterdag, eerste en tweede Kerstdag, Hemelvaartsdag en Bevrijdingsdag.

In deze Algemene Termijnenwet worden feestdagen echter niet opgenomen om te bepalen wie vrij is of niet, maar om eventuele wettelijke termijnen veilig te stellen of te verlengen. Denk hierbij aan de termijn voor het aangeven van de geboorte van een kind of een overlijden. Nergens in deze of een andere wet is bepaald dat deze wettelijk erkende feestdagen recht geven op een vrije dag. Ook de doorbetaling op deze feestdagen is niet wettelijk geregeld.

Nergens in deze of een andere wet is bepaald dat deze wettelijk erkende feestdagen recht geven op een vrije dag.

Indien in de arbeidsovereenkomst of in een toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomst is bepaald dat een erkende wettelijke feestdag een vrije dag is, dan is dat uiteraard een ander verhaal. Dan is dat geen vrije dag omdat het wettelijk is bepaald maar omdat dat tussen partijen onderling zo is afgesproken. De voorwaarden waaronder deze feestdag dan een vrije dag met zich meebrengt is dan ook tussen partijen onderling geregeld. Zoals; is het een extra vakantiedag of dient een vakantiedag te worden ingeleverd?

Niets opgenomen in de (collectieve) arbeidsovereenkomst?

Als er niets is opgenomen in de (collectieve) arbeidsovereenkomst geeft een feestdag dus geen recht op een vrije dag. Een werknemer kan dan indien hij/zij dat wenst via de reguliere wijze een vakantiedag aanvragen bij werkgever. Ook kan werkgever, als dat is overeengekomen tussen partijen, bepaalde dagen aanwijzen als verplichte vakantiedag. Hiervan wordt vaak gebruik gemaakt door werkgevers nu het tijdens deze dagen in sommige branches/sectoren ook rustiger is. Het aanwijzen van een verplichte vakantiedag dient door werkgever wel tijdig te geschieden zodat een werknemer hier rekening mee kan houden.

Het antwoord op de vraag of Koningsdag een wettelijk verplichte vrije dag is, is dus nee. Tenzij hierover afspraken zijn gemaakt tussen werkgever en werknemer in de arbeidsovereenkomst of de van toepassing zijnde collectieve arbeidsovereenkomst. Heb je hier nog vragen over, neem dan contact ons op!