De scholingsplicht van werkgevers; een ondergeschoven kindje of een verstrekkende plicht?

hammer_1.png

Sinds de invoering van de Wet Werk en Zekerheid heeft de werkgever de verplichting de werknemer in staat te stellen scholing te volgen die noodzakelijk is voor de uitoefening van de functie (artikel 7:611a BW). De vraag die hierbij speelt is: hoe ver reikt deze verplichting nu precies?

Over het antwoord op die vraag heeft de kantonrechter Amersfoort zich op 10 mei 2017 uitgelaten. De kwestie betrof een werknemer die voor zijn functie diploma's in het kader van de Wet op het financieel toezicht (hierna: Wft) nodig had. Zonder het behalen van deze diploma's mocht hij zijn functie niet uitoefenen. De diploma's moesten uiterlijk op 1 januari 2017 zijn behaald. Haalde de werknemer deze eerder, dan was een soepeler regime van toepassing. Werkgever in kwestie drong daarom al sinds 2013 aan bij de werknemers om de diploma's zo snel mogelijk te halen. De werknemer in kwestie trok zich daar niet veel van aan en hij behaalde de diploma's niet voor 1 januari 2017. Werkgever wendde zich om die reden tot de rechter met het verzoek om de arbeidsovereenkomst met werknemer te ontbinden wegens verwijtbaar handelen of nalaten van de werknemer. Subisidiair werd ontbinding verzocht wegens andere omstandigheden die zodanig zijn dat van werkgever niet kan worden gevergd de arbeidsovereenkomst te laten voorduren. Werknemer voerde hiertegen verweer. Hij erkende dat regelmatig met hem is gesproken over het behalen van de diploma's, maar daarentegen was nooit gesproken over de wijze waarop werknemer de opleiding moest volgen, wie de kosten zou dragen en of de studie onder werktijd kon plaatsvinden.

Het vergoeden van de opleidingskosten volstaat in sommige gevallen niet. Een werkgever is daarnaast immers gehouden om 'de noodzakelijke maatregelen van organisatorische aard te treffen' ten behoeve van de noodzakelijk scholing van werknemer. 

De rechter oordeelt als volgt. Het is juist dat werkgever er op grond van de Wft zorg voor diende te dragen dat haar werknemers per 1 januari 2017 over de relevante diploma's beschikten. Werknemer heeft deze diploma's niet gehaald. De vraag is echter of dat nalaten ook aan werknemer te verwijten is. Nee, vindt de rechter. De werkgever heeft brieven en sommaties gestuurd, studiemateriaal aan werknemer ter beschikking gesteld, zou de studiekosten vergoeden en heeft de inlogcodes van het opleidingsinstituut toegestuurd. Dat acht de rechter onvoldoende. Uit artikel 7:611a BW volgt dat een werkgever de werknemer 'in staat moet stellen om de noodzakelijke scholing te volgen'. Hieronder dient volgens deze rechter niet alleen te worden verstaan dat de werkgever de kosten vergoedt, maar tevens dat hij gehouden is om de noodzakelijke maatregelen van organisatorische aard te treffen ten behoeve van de scholing van werknemer, waaronder het ter beschikking stellen van arbeidstijd. Dat laatste heeft werkgever nagelaten, waardoor het niet (alleen) aan werknemer is te wijten dat hij de diploma's niet heeft behaald. Aangezien de werknemer tussen het tijdsbestek van aanvang procedure en de zitting zijn diploma's alsnog bijna allemaal heeft behaald is er voor werkgever ook geen andere gegronde reden om de arbeidsovereenkomst niet te laten voortduren. De kantonrechter wijst het verzoek tot het ontbinding van de arbeidsovereenkomst dan ook af.

Conclusie

De scholingsplicht van artikel 7:611a BW is ruimer dan je in eerste instantie zou denken. Het vergoeden van de opleidingskosten volstaat in sommige gevallen niet. Een werkgever is daarnaast immers gehouden om 'de noodzakelijke maatregelen van organisatorische aard te treffen' ten behoeve van de noodzakelijk scholing van werknemer. Hieronder wordt in ieder geval verstaan het ter beschikking stellen van arbeidstijd om de studie te kunnen voltooien.

Het is dus zaak om goede en duidelijke afspraken met een werknemer te maken over scholingsactiviteiten. Leg de afspraken goed vast, onder andere in een studiekostenbeding, en laat het volgen van scholing niet op zijn beloop.
Voor meer informatie over de scholingsplicht en hoe je een scholingsovereenkomst zo goed en gunstig mogelijk kan opstellen, kan je contact op nemen met ons kantoor. Je kunt hiervoor het contactformulier invullen of ons even bellen.