Opnemen vakantiedagen na einde loondoorbetalingsverplichting bij ziekte

vakantiedagen-uitbetalen-na-ziekte.jpg

Op grond van artikel 7:629 lid 1 BW rust op de werkgever de verplichting de werknemer (in principe) gedurende een periode van 104 weken het loon door te betalen. Op grond van artikel 7:639 lid 1 BW behoud de werknemer gedurende zijn vakantie recht op loon. Zieke werknemers bouwen daarbij net als werknemers die niet ziek zijn vakantiedagen op en zij moeten deze vakantiedagen ook op (kunnen) nemen op het moment dat zij vakantie willen van de reintegratieverplichtingen.

Op 18 januari 2018 kwam bij de kantonrechter te Zaanstad de vraag aan de orde hoe moet worden omgegaan met tijdens de loondoorbetalingsperiode opgebouwde vakantiedagen die door de werknemer zijn opgenomen na het einde van de loondoorbetalingsverplichting. Bestaat er in dat geval nog wel een verplichting tot het betalen van loon over de vakantiedagen?

De kantonrechter overweegt in zijn algemeenheid dat de langdurig zieke werknemer recht heeft op doorbetaling van het loon over de door hem opgenomen vakantiedagen. Dit volgt uit de strekking van artikel 7:639 lid 1 BW en de uitleg van dat artikel overeenkomstig de Europese richtlijk 2003/88/EG en de Europese Rechtspraak (HvJ EU 20 januari 2009, ECLI:EU:C:2009:18, Schultz- Hoff). Het feit dat de werknemer de vakantiedagen heeft opgenomen in een periode waarin de loondoorbetalingsverplichting tijdens ziekte al was geeindigd doet daar volgens de kantonrechter niet aan af zo blijkt uit de op 5 april 2018 gepubliceerde uitspraak (ECLI:NL:RBNHO:2018:2766).

Wil je meer weten over de regelgeving omtrent loondoorbetalingsverplichting bij ziekte? Neem dan contact met ons op.