Mag ik als werkgever wegens de Corona-crisis terugkomen op een reeds gedane toezegging tot een nieuw arbeidscontract of een verlenging van een contract voor bepaalde tijd?

Juridisch werkt het zo: als sprake is van een onvoorwaardelijke gedane toezegging, en deze is door de werknemer aanvaard, dan is het rechtsgevolg dat door aanbod en aanvaarding sprake is van een arbeidsovereenkomst.

Of het om een schriftelijke of mondelinge toezegging gaat, maakt daarbij juridisch gezien niet uit. Maar als die toezegging niet op schrift staat dan is het wel moeilijk bewijsbaar wat er is toegezegd. En zal punt van discussie zijn wat er nou precies is toegezegd door die werkgever en of er inderdaad sprake is geweest van aanbod en aanvaarding.

Verder zou, indien de werkgever door de Coronacrisis in accuut zwaar weer is gekomen, die werkgever nog een beroep kunnen doen op onvoorziene omstandigheden. Daarnaast kan het ook zijn dat indien sprake is van een nieuwe arbeidsovereenkomst met daarin een geldige proeftijd, dat die werknemer in de proeftijd wordt ontslagen omdat er onvoldoende werk is door de Coronacrisis.

Wil je hier meer over weten? Wij weten hoe het zit! Neem contact met ons op voor advies-op-maat.