Effe wachten…………… pizza!

Met je collega’s tijdens de nachtdienst even een pizzaatje bestellen…what could possibly go wrong?

Als je werkgever de Dienst Justitiële Inrichtingen betreft, of meer specifiek, een Penitentiaire Inrichting (PI) waarin tevens een extra beveiligde terroristenafdeling is gehuisvest, kun je dit toch beter niet doen.

Wat is er gebeurd?

Werkgever, de PI, is een extra beveiligde inrichting, waar een aantal gedetineerden zijn gehuisvest met een extreem hoog of verhoogd vluchtrisico. De werknemer over wie dit oordeel van het Hof Den Haag van 29 juni 2021 gaat, betreft een Senior Complexbeveiliger, die al 16 jaar op de betreffende locatie zijn werkzaamheden verricht.

Tijdens een nachtdienst heeft deze werknemer de wachtcommandant gebeld en toestemming gevraagd om een pizza te bestellen en te laten bezorgen voor een collega. De wachtcommandant heeft dat toegestaan. Wat werknemer er niet bij had gezegd waren de volgende dingen:

  • Dat er eerder die avond een verdacht voertuig was gesignaleerd;

  • Dat de sluisfunctie van de deuren naar de centrale meldkamer (deze sluisfunctie is een belangrijke veiligheidsmaatregel) was uitgeschakeld om de pizzakoerier binnen te kunnen laten. Ook moest voor het in ontvangst nemen van de pizza de buitenmuur worden geopend. Het is strikt beleid dat de buitendeur en de binnendeur na 22:00 uur ’s avonds niet mogen worden geopend, behalve in het geval van calamiteiten. Voor het openen van die deuren is toestemming vereist van de piketfunctionaris.

Het Hof Den Haag oordeelt kort maar krachtig dat hier sprake is van een incident waarvan de werknemer een verwijt treft. In zijn rol als Senior Complexbeveiliger was deze werknemer verantwoordelijk voor de beveiliging van de PI, de gedetineerden en de medewerkers tijdens de nachtdienst, waarbij zijn primaire taak was het houden van toezicht op de buitenbeveiliging. Werknemer was ermee bekend dat de buitendeur en de binnendeur na 22:00 uur niet mochten worden geopend. Dit alleen in geval van calamiteiten, en voor opening van de deuren was toestemming vereist van de piketfunctionaris. Die voorschriften blijken uit dienstinstructie, waarmee werknemer bekend was. Werknemer had moeten weten dat het niet was toegestaan om na 22:00 uur een pizza te laten bezorgen. Bovendien heeft hij, bij zijn vraag om toestemming aan de wachtcommandant, de wachtcommandant maar gedeeltelijk op de hoogte gebracht van de situatie.

Daarmee heeft werknemer, in onderlinge afstemming met zijn collega’s, een actieve en substantiële rol gespeeld in het tijdens de nachtdienst in strijd met de regels faciliteren voor de toegang van een onbekende derde (de pizzakoerier).

Hierdoor heeft werknemer een onveilige situatie laten ontstaan en laten voortbestaan ten aanzien van vlucht- en smokkelgevaar, waarbij deze onbekende derde (de koerier) bovendien alleen is geweest met een collega en er van deze derde afkomstige niet gecontroleerde doos de inrichting is binnen gebracht.

De gang van zaken leest als een Hollywoodfilm, waarbij in de pizzadoos een wapen, een vijl of een ander middel verstopt zou hebben gezeten. Gelukkig is het in dit geval goed afgelopen en is er niemand ontsnapt. De werknemer is echter ontslagen wegens verwijtbaar gedrag.

Wil je hier nou meer over weten? Bel Kaper Nooijen Advocaten. Wij weten hoe het zit!

Roos VerhoorenNieuws