THEMAWEEK DE OVEREENKOMST | Dag 3: Aanneming van werk/contracting

Tijdens deze themaweek behandelen we alle soorten overeenkomsten op basis waarvan gewerkt wordt. We bespreken de verschillen en de kenmerken van:

  • De arbeidsovereenkomst;

  • De overeenkomst van opdracht;

  • De overeenkomst van aanneming van werk en contracting;

  • Zzp’ers;

  • Thuiswerkers;

  • Platformwerkers;

  • Flexibele arbeidsrelaties (bepaalde tijd, oproepcontracten, uitzendwerk en payrollwerk);

Vandaag nemen we de aanneming van werk/contracting onder de loep.

Aanneming van werk/contracting

Bij de aanneming van werk verbindt de aannemer zich om voor de andere partij (de opdrachtgever) buiten dienstbetrekking een bepaald werk van stoffelijke aard tot stand te brengen en op te leveren tegen een door de opdrachtgever te betalen prijs in geld. De regels over aanneming van werk zijn neergelegd in artikel 7:750 BW en volgende. Het kan hierbij gaan om het maken van een nieuw object, maar ook om het bewerken van een bestaand voorwerp, zoals het repareren van een huis of het stomen van een jas. De aannemer hoeft het werk niet zelf te verrichten, maar kan het ook – onder zijn leiding – door een ander laten doen. Niet de inspanning maar het resultaat staat centraal.

Tussen de opdrachtgever en de aannemer bestaat geen gezagsverhouding.

In verband met aanneming van werk komen we ook het begrip contracting tegen. Dit is groepsgewijze detachering van werknemers of zzp’ers op basis van een overeenkomst van opdracht tussen een partij die werk uitbesteedt aan de ene kant en een (aannemer) partij die het werk met eigen personeel verricht anderzijds. Contracting is geen uitzenden, want bij uitzenden liggen toezicht en leiding bij de inlener. Hier werkt de aannemer met zijn eigen mensen, waarover hij zelf toezicht en leiding houdt.

Niettemin zijn de verschillen tussen contracting en het ter beschikking stellen van arbeidskrachten soms zo klein, dat het onderscheid lastig te maken valt.

Wil je hier nou meer over weten? Bel Kaper Nooijen Advocaten. Wij weten hoe het zit.

Roos VerhoorenNieuws