Heb ik een OR nodig en hoe stel ik deze samen?

Het instellen van een OR is verplicht vanaf het moment dat een onderneming ten minste 50 personeelsleden telt. De grootte van de OR hangt af van het aantal werknemers in de onderneming. Als een onderneming minder dan 50 mensen telt kan een OR toch verplicht zijn, namelijk wanneer de CAO dit voorschrijft.

De leden van de OR worden verkozen door het personeel. Alle werknemers die drie maanden of langer in de onderneming werkzaam zijn hebben stemrecht en kunnen zich verkiesbaar stellen. Hetzelfde geldt voor uitzendkrachten die langer dan achttien maanden werkzaam zijn in de onderneming.

Wanneer je een OR-verkiezing gaat organiseren, is het verstandig om een draaiboek op te stellen met stappen die belangrijk zijn. Wie gaat de verkiezingsbureaus bemannen, op welke wijze kunnen werknemers hun stem uitbrengen? Zo nodig kun je een commissie samenstellen van personeelsleden die zich hierover buigen.

Inventariseer welke werknemers kiesgerechtigd zijn en stel hen op de hoogte van de verkiezingen en de wettelijke verplichtingen. Het organiseren van verkiezingscampagnes en voorlichtingsavonden zorgt ervoor dat de werknemers een weloverwogen keuze kunnen maken, dus het is verstandig dit aan te moedigen. OR-kandidaten kunnen bijvoorbeeld actuele problemen binnen het bedrijf aankaarten en beloven dit op te lossen. Het instellen van een OR mag dan wel verplicht zijn, maar het is aan de onderneming en de kandidaten zelf om hier meer dan een formaliteit van te maken.

De verkiezing vindt plaats door middel van een schriftelijke en geheime stemming naar aanleiding van een of meer kandidatenlijsten. De praktische invulling van deze wettelijke regels kan door de onderneming zelf worden bepaald in het reglement van de ondernemingsraad. Wanneer de OR is verkozen en ingesteld hebben zij doorgaans een zittingsduur van drie jaar, waarna zij herkozen kunnen worden.

Ook een vakorganisatie mag een kandidatenlijst indienen, mits zij minstens twee jaar volledige rechtsbevoegdheid heeft en de belangen van haar leden daadwerkelijk behartigt. Daarnaast moet zij kiesgerechtigde leden in de onderneming hebben. Wanneer een lijst wordt ingediend door een werknemer die geen lid is van een vakorganisatie, dan moet deze lijst in de regel worden ondersteund door ten minste een derde van de kiesgerechtigde werknemers. Van deze wettelijke vereisten kan niet worden afgeweken in het reglement.

Voor een groter bedrijf met meerdere afdelingen is het mogelijk om in het reglement te bepalen dat elke afdeling of functie een aantal kandidaten voordraagt, zodat de uiteindelijke samenstelling van de OR representatief is voor de gehele onderneming.

Verder wordt in het reglement de gehele verkiezingsprocedure vastgelegd, zoals de termijnen van het indienen van het lijst en het stemmen op een kandidaat alsmede de wijze van bekendmaking. In het geval dat een werknemer het niet eens is met de manier waarop de procedure verloopt, moet hij de mogelijkheid krijgen om bezwaar in te dienen.


Wil je er meer over weten? Bel Kaper Nooijen Advocaten. Wij weten hoe het zit!