Wat als een OR lid zijn rol niet correct vervult?

Uitsluiting
Soms kan een OR-lid door hetgeen hij doet, of misschien juist door hetgeen hij niet doet, de samenwerking binnen de OR op zodanige manier frustreren dat het voor de OR of voor de ondernemer niet meer werkbaar is. In zulke gevallen kan de ondernemer ofwel aan de OR ofwel aan de kantonrechter vragen om dat OR-lid voor een bepaalde termijn uit te sluiten voor bepaalde of voor alle werkzaamheden van de OR.

Voordat een OR-lid wordt uitgesloten van deelname aan de OR moet het lid in de gelegenheid gesteld zijn over het verzoek te worden gehoord en stellen de ondernemer en de OR elkaar in kennis van het verzoek. Daarnaast dient sprake te zijn van ernstige belemmeringen van de werkzaamheden van de OR, die uitsluiting van een OR-lid rechtvaardigen. De Hoge Raad heeft in 2020 op grond van de parlementaire geschiedenis geoordeeld dat er sprake is van ernstige belemmeringen als het lid van de OR door zijn gedrag opzettelijk en bij herhaling de werkzaamheden van de OR doet stagneren.1 De rechter moet terughoudend zijn met toewijzing van een verzoek tot uitsluiting, uitsluiting van werkzaamheden is een ultimum remedium.2

Let echter wel op! Ontbinding van de arbeidsovereenkomst is een stap verder. Uitsluiting van de werkzaamheden betekent dat de werknemer niets meer voor de OR mag doen, maar wél lid blijft van de OR. Na uitsluiting is er dus nog steeds sprake van ontslagbescherming.

Geheimhoudingsplicht
Een lid van de OR is verplicht tot geheimhouding van alle zaken- en bedrijfsgeheimen die hij als OR-lid verneemt. Ook na beëindiging blijft deze geheimhoudingsplicht gelden. De schending van de wettelijke geheimhoudingsplicht kan flinke gevolgen hebben voor een OR-lid. Allereerst kan het OR-lid een boete verbeuren, mits dit is overeengekomen (meestal wel het geval). Een opzettelijke schending kan daarnaast een strafbaar feit opleveren, waarna het OM zou kunnen besluiten het OR-lid te vervolgen. Ook kan de ondernemer een OR-lid uitsluiten van zijn OR-werkzaamheden na schending van de geheimhoudingsplicht, zoals bovengenoemd. Het Gerechtshof Amsterdam heeft daarnaast geoordeeld dat een ontslag op staande voet gerechtvaardigd was in de situatie dat een werknemer vertrouwelijke informatie had geraadpleegd en gedeeld met meerdere collega’s.3

Aan de schending van de geheimhoudingsplicht kunnen dus uiteenlopende gevolgen zitten, afhankelijk van de ernst van de overtreding.


1 Hoge Raad 27-03-2020, ECLI:NL:HR:2020:532.
2 Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 23-10-2018, ECLI:NL:GHARL:2018:9257.
3 Gerechtshof Amsterdam 08-10-2013, ECLI:NL:GHAMS:2013:3274.


Wil je er meer over weten? Bel Kaper Nooijen Advocaten. Wij weten hoe het zit!