Wie is aansprakelijk / verantwoordelijk voor arbeidsomstandigheden van contractors?

De arbeidsomstandigheden bij de grondafhandelingsbedrijven op luchthaven Schiphol zijn niet voldoende. In een procedure waar de kantonrechter Haarlem op 18 oktober 2023 over moest oordelen, werd Schiphol door een bagagesjouwer aansprakelijk gesteld op basis van onrechtmatig handelen. De bagage afhandeling wordt gedaan door grondafhandelaren die daar contractors of werknemers voor aantrekken. Schiphol heeft geen contractuele relatie met de grondafhandelaren. Die handelen rechtstreeks met de luchtvaartmaatschappijen.

Naar het oordeel van de kantonrechter rust op Schiphol niet de verplichting om de arbeidsomstandigheden of naleving van de arbovoorschriften voor het bagage- en vrachtpersoneel actief te controleren. Dat is primair de verantwoordelijkheid van de werkgevers of opdrachtgevers. Ook de Arbeidsinspectie heeft daar een taak. Schiphol voorziet wel in een klachtsysteem waarin onder andere onveilige werksituaties en ongevallen kunnen worden gemeld.

De werknemer in kwestie die ernstige rugklachten heeft opgelopen door het werken op Schiphol voor grondafhandelingsbedrijven heeft geen claim jegens Schiphol. Schiphol is niet aansprakelijk voor de schade van werknemer als gevolg van het arbeidsongeval/de beroepsziekte. Werknemer moet de eigen werkgever of opdrachtgever aanspreken.

Wil je hier nog meer over weten? Bel Kaper Nooijen Advocaten. Wij weten hoe het zit.