Deliveroo, the saga continues

Deliveroo, je kent ze wel, de maaltijdbezorgservice die met behulp van zzp-riders eten bij de mensen thuisbrengt en tevens voer voor vele procedures levert. In 2021 werd al vastgesteld door het Hof Amsterdam dat de rechtsverhouding tussen Deliveroo en haar riders als een arbeidsovereenkomst is aan te merken. In de daaropvolgende procedure tussen FNV en Deliveroo, heeft het Hof Amsterdam geoordeeld dat Deliveroo ook onder de CAO voor Beroepsgoederenvervoer valt. In beide gevallen heeft Deliveroo cassatieberoep ingesteld, in beide gevallen is dat cassatieberoep verworpen. 

In 2017 heeft pensioenuitvoerder BPF Vervoer (bedrijfstakpensioenfonds voor het Beroepsvervoer over de Weg) aan Deliveroo medegedeeld dat zij Deliveroo heeft aangesloten bij het pensioenfonds en aanspraak gemaakt op premiebetaling. Deliveroo maakt bezwaar tegen aansluiting bij BPF Vervoer. BPF Vervoer is daarop een procedure gestart, onder meer om een verklaring van recht te verkrijgen dat Deliveroo onder de verplichtstelling van BPF Vervoer valt en dus verplicht is tot premiebetaling. Zowel kantonrechter als Hof hebben het pensioenfonds in het gelijk gesteld. Op 24 november 2023 deed ook de Hoge Raad dat (ECLI:NL:HR:2023:1622).

Volgens de HR is het een verplichtstellingsbesluit recht in de zin van de Wet en moet zo’n besluit worden uitgelegd aan de hand van de CAO-norm. Dat betekent dat de werkingssfeerbepaling moet worden gelezen in het licht van de gehele tekst van het verplichtstellingsbesluit. Je moet dan niet alleen naar de taalkundige bewoordingen kijken, maar ook onderzoeken of er objectieve aanknopingspunten zijn voor deze of een andere uitleg van de werkingssfeerbepaling. In een taalkundige uitleg omvat ‘vervoeren van goederen over de weg’ ook maaltijdbezorging op de fiets. Uit de omschrijving ‘vervoeren van goederen over de weg’ in het verplichtstellingsbesluit blijkt niet dat het vervoeren met een bepaald type voertuig moet plaatsvinden om onder die omschrijving te vallen. Evenmin brengt de taalkundige betekenis van het begrip ‘vervoeren’ mee dat daarvoor een bepaald  type vervoersmiddel is aangewezen. Ook de fiets valt hier dus onder.

Deliveroo moet dus ook deelnemen in het pensioenfonds.
Deliveroo zelf is eind 2022 al uit Nederland vertrokken. De nasleep zal het bedrijf nog een poosje achtervolgen.

Meer weten? Bel Kaper Nooijen Advocaten. Wij weten hoe het zit.


 

Roos VerhoorenNieuws