Wet bescherming Klokkenluiders

Op 18 februari 2023 is de Wet bescherming Klokkenluiders in werking getreden. Vanaf 17 december 2023 geldt de klokkenluidersregeling ook voor kleinere werkgevers, met 50 tot 250 werkzame personen. Zij zijn verplicht voor 17 december 2023 te beschikken over een (aangepaste) klokkenluidersregeling. Dat betekent dat er een interne en externe procedure moet worden ingericht en mogelijk moeten de al bestaande klokkenluidersregelingen worden aangepast. Daarvoor is instemming van de OR vereist.

Let op, onder personen die werkzaam zijn voor de onderneming vallen behalve werknemers ook uitzendkrachten, stagiaires en vrijwilligers als zij een vergoeding voor hun werkzaamheden krijgen.

Behalve de Wet bescherming Klokkenluiders, kennen we ook de EU-richtlijn ter bescherming van klokkenluiders. Op basis van die richtlijn moeten ook bepaalde organisaties met minder dan 50 werkzame personen een interne meldprocedure vaststellen. Het gaat dan om organisaties die actief zijn op het gebied van financiële dienstverlening, producten en markten, het voorkomen van witwassen van gelden terrorisme financiering, burger luchtvaart, maritieme arbeid en havenstaatcontrole en op het gebied van offshore olie- en gasactiviteiten.

Voor meer informatie kun je terecht op de website: https://www.wetbeschermingklokkenluiders.nl/voor-werkgevers.

 Meer weten? Bel Kaper Nooijen Advocaten. Wij weten hoe het zit.


Roos VerhoorenNieuws