Niet verlengen en studiekosten, het kan raar lopen

Op 11 oktober 2023 oordeelde de rechtbank Noord-Holland over het volgende. Werknemer heeft een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. De tweede in een keten. Werknemer volgt een opleiding tot instructeur, die door werkgever wordt vergoed. Voor de kosten van die opleiding sluiten partijen een studieovereenkomst waarin – onder andere – een terugbetalingsregeling staat vervat die van kracht wordt indien de arbeidsovereenkomst binnen een jaar na het behalen van het diploma op initiatief van werknemer wordt beëindigd.

Ruimschoots voor het einde van de tweede arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, geeft werkgever aan dat zij wil omzetten naar een overeenkomst voor onbepaalde tijd. Partijen gaan in gesprek over de voorwaarden van die voortzetting, maar komen daar niet uit. Werknemer aanvaardt het aanbod tot verlenging voor onbepaalde tijd niet. Daarop zegt werkgever het einde van de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd aan, en verrekent de studiekosten met de eindafrekening van het dienstverband.

De werknemer stapt naar de kantonrechter en stelt dat de arbeidsovereenkomst niet op zijn initiatief, maar op het initiatief van werkgever is geëindigd, zodat hem een transitievergoeding toekomt en de studiekosten niet verrekend mogen worden. Ondanks de voorgeschiedenis oordeelt de kantonrechter dat de werknemer hier gelijk heeft, en dat de werkgever dus én de transitievergoeding moet betalen en de studiekosten niet op werknemer kan verhalen.

Meer weten? Bel Kaper Nooijen Advocaten. Wij weten hoe het zit.