Drank maakt meer kapot dan je lief is

Een zwaar aan alcohol verslaafde werknemer is ziek en nalatig in zijn re-integratieverplichtingen. Zodanig dat werkgever meent dat hier sprake is van verwijtbaar niet meewerken aan de re-integratie en een ontbindingsverzoek indient. Aan dit verzoek gingen incidenten vooraf, zoals een officiële waarschuwing vanwege dronkenschap tijdens het werk, niet opvolgen van het verzuimreglement, niet opvolgen van re-integratievoorschriften, niet bereikbaar zijn tijdens ziekte, wegblijven bij een afspraak bij de bedrijfsarts enz. Tot tweemaal toe wordt een loonstop toegepast om de werknemer te stimuleren de re-integratieverplichtingen na te komen. Aan het UWV wordt een deskundigenoordeel gevraagd, en het UWV vindt de re-integratie inspanningen van de werknemer onvoldoende. Saillant detail: de arbeidsdeskundige van UWV heeft hier zijn visie niet op kunnen geven, omdat de werknemer ook toen onbereikbaar was.

Uiteindelijk wordt de werknemer opgenomen in een afkickkliniek. In de periode daarna gaat het echter heel snel weer mis. De werknemer is meermaals niet op komen dagen op het werk, waarna de werkgever het loon staakt. Vanaf een zeker moment verschijnt werknemer helemaal niet meer. Ondertussen wordt ook duidelijk dat werknemer een tweede baan heeft, nota bene bij de concurrent.

Uitgemaakte zaak? De kantonrechter (ECLI:NL:RBAMS:2023:6245) in Amsterdam oordeelde op  3 oktober 2023 van niet. Alcoholverslaving is een ziekte en dat betekent dat een opzegverbod geldt. Aangezien het ontbindingsverzoek rechtstreeks verband houdt met omstandigheden waarop het opzegverbod betrekking heeft, kan daarop geen uitzondering worden gemaakt. Ondanks dat vaststaat dat werknemer onvoldoende heeft meegewerkt aan de re-integratie, kan dit gezien de aard en ernst van de alcoholverslaving niet aan werknemer worden verweten. De kantonrechter oordeelt dat er een deugdelijke grond aanwezig was, ten gevolge waarvan de werknemer zijn verplichtingen niet na is gekomen. De kantonrechter wijst het ontbindingsverzoek af.

 Meer weten? Bel Kaper Nooijen Advocaten. Wij weten hoe het zit.