Een werknemer meldt zich ziek op vakantie

Supervervelend, uitgerekend ziek worden als je vakantie hebt.
Hoe zit dat dan eigenlijk?

 

Tegen het einde van de zomervakantie behandelen we in een themareeks een aantal verschillende situaties waarin ziekte en vakantie samenlopen. In dit artikel bespreken we hoe het werkt als een werknemer zich ziek meldt op vakantie.

Op grond van art. 7:637 BW gelden dagen waarop de werknemer ziek is tijdens een vastgestelde vakantie in beginsel niet als vakantiedagen. Als een werknemer zich ziek meldt tijdens zijn vakantie gelden deze dagen als ziektedagen in plaats van als vakantiedagen (HvJ EU 10 september 2009, JAR 2009/253 (Pereda)).

De gedachte achter deze bepaling is dat een werknemer tijdens zijn vakantie in normale omstandigheden daadwerkelijk rust moet kunnen genieten. Het is voor de werkgever wel mogelijk om dagen waarop de werknemer ziek is tijdens vakantie als vakantiedagen aan te merken op het moment dat de werknemer hiermee instemt. Hierbij moet worden opgemerkt dat dit alleen geldt voor de bovenwettelijke vakantiedagen. Een werknemer kan instemmen met het aanmerken van ziektedagen als bovenwettelijk vakantiedagen die hij in een ander jaar dan het jaar waarin hij ziek is, opbouwde.

Maar let op. Hierbij geldt wel de voorwaarde dat de werknemer zich zo snel mogelijk volgens de juiste procedure moet ziekmelden bij zijn werkgever. Indien een werknemer zich ziek meldt terwijl hij op vakantie is in het buitenland mag je als werkgever werknemer vragen om een verklaring van een lokale arts. Wanneer werknemer niet voldoet aan dit verzoek mag een werkgever deze dagen aanmerken als vakantiedagen in plaats van ziektedagen.  

Op grond van art. 7:637 lid 2 BW is het mogelijk om bij het aangaan van de arbeidsovereenkomst overeen te komen dat ziektedagen als vakantiedagen worden aangemerkt voor zover het bovenwettelijke vakantiedagen betreffen die de werknemer in het jaar van ziekte opbouwt. Op grond van art. 7:637 lid 2 BW kan een werknemer echter niet vooraf instemmen met het aanmerken van ziektedagen als bovenwettelijk vakantiedagen die hij in een ander jaar dan het jaar waarin hij ziek is, opbouwde.

Wil je hier nu meer over weten? Bel Kaper Nooijen Advocaten. Wij weten hoe het zit.