Een zieke werknemer wil vakantiedagen opnemen

Supervervelend, uitgerekend ziek worden als je vakantie hebt.
Hoe zit dat dan eigenlijk?

 

Tegen het einde van de zomervakantie behandelen we in een themareeks een aantal verschillende situaties waarin ziekte en vakantie samenlopen. In dit artikel bespreken we hoe het werkt als een zieke werknemer vakantiedagen wil opnemen.

Op grond van art. 7:638 BW ben je als werkgever verplicht je werknemers elk jaar in de gelegenheid te stellen de vakantie op te nemen waar hij recht op heeft. Deze vakantiedagen kunnen vooraf schriftelijk worden vastgesteld overeenkomstig de wensen van de werknemer of in de CAO worden vastgesteld. Sommige bedrijven hebben in hun CAO of arbeidsovereenkomst een collectieve vastgestelde vakantie opgenomen. Een bekend voorbeeld is de collectieve vakantie in de bouw, beter bekend als de bouwvak.

Ook zieke werknemers moeten in de gelegenheid worden gesteld om vakantie op te nemen. Tijdens deze vakantie vervallen alle re-integratieverplichtingen voor de werknemer. Een medewerker die enkele uren per week werkt in het kader van re-integratie kan niet slechts vakantie opnemen ten aanzien van de uren waarin hij zijn re-integratiewerkzaamheden verricht. In dat geval wordt dus 100% van het loon betaald tijdens de vakantie van de werknemer in tegenstelling tot de 70% in het geval van loondoorbetaling bij ziekte (tenzij er afwijkende afspraken omtrent loondoorbetaling bij ziekte zijn gemaakt).

In art. 7:638 lid 8 BW is vastgelegd dat de dagen waarop een werknemer ziek is tijdens een vastgestelde vakantie niet kunnen gelden als vakantiedagen. Als een werknemer met vakantie gaat en volledig ziek is, brengt dit dus niet met zich mee dat deze dagen automatisch gelden als vakantiedagen en worden afgeschreven van het vakantietegoed. Een werkgever dient vooraf toestemming te vragen aan de werknemer of de aangevraagde vakantie mag worden afgeschreven van de vakantie-uren van werknemer. Dit geldt ook voor een collectieve vakantie. Als een werknemer ziek is tijdens een collectieve vakantie mogen deze dagen niet gerekend worden als vakantiedagen voor de werknemer zonder dat deze hier toestemming voor heeft gegeven.

Indien een werknemer in de arbeidsovereenkomst of in de CAO is opgenomen dat ziektedagen als vakantiedagen worden aangemerkt, geldt dat slechts voor de bovenwettelijke vakantiedagen. Voor het aanmerken van de ziektedagen als wettelijke vakantiedagen dient per aanvraag toestemming te worden verleend door de werknemer

Wil je hier nu meer over weten? Bel Kaper Nooijen Advocaten. Wij weten hoe het zit!