Prinsjesdag recap voor HR

Het is weer Prinsjesdag geweest. Naast de jaarlijkse hoedenparade en de balkonscène waar de Koninklijke familie al zwaaiend zichzelf heeft laten zien, heeft het demissionaire kabinet ook de plannen voor 2024 bekendgemaakt. Om aan te sluiten bij de Troonrede worden in deze blog op begrijpelijke wijze de belangrijkste veranderingen in 2024 voor werkgevers en werknemers toegelicht.

Geen compensatie transitievergoeding bij beëindiging vanwege ziekte werkgever

Op grond van het Besluit compensatie transitievergoeding bij beëindiging van de werkzaamheden van een onderneming hebben kleine werkgever die de activiteiten van hun onderneming beëindigen vanwege pensionering of overlijden, onder voorwaarden, recht op compensatie van de transitievergoeding. Het gaat dan om de transitievergoeding die zij dienen te betalen aan de werknemers wiens arbeidsovereenkomst hierdoor ten einde komt. In de plannen voor 2024 is helaas besloten dat de betaalde transitievergoedingen bij bedrijfsbeëindiging wegens ziekte van de werkgever niet in aanmerking komen voor compensatie omdat het niet mogelijk is om tot een werkbaar sociaal-medisch kader te komen aan de hand waarvan de ziekte van de werkgever beoordeeld kan worden.

Wijziging systematiek WW-premie en overwerk

De systematiek rondom de WW-premieheffing wordt gewijzigd als onderdeel van het arbeidsmarktpakket. Op dit moment geldt dat werkgevers het hoge tarief moeten betalen wanneer blijkt dat een werknemer meer dan 30 procent overwerk heeft uitgevoerd. Er geldt een uitzondering voor werknemers met een contract van meer dan 35 uur per week. Deze grens wordt van 35 uur naar 30 uur per week verlaagd.

Onbelaste reiskostenvergoeding verhoogd naar 23 eurocent per kilometer

De onbelaste reiskostenvergoeding wordt per 1 januari 2024 verhoogd van 21 eurocent per kilometer naar 23 eurocent per kilometer.

Eenvoudiger onbelast verstrekken van ov-abonnementen

In het Belastingplan 2022 werd verzocht te onderzoeken hoe het onbelast verstrekken van ov-abonnementen eenvoudiger kan worden gemakt. In de Voorjaarsnota van dit jaar kondigde de regering naar aanleiding van dit onderzoek aan dat de huidige twee regelingen vervangen gaan worden voor één vrijstelling. In de Miljoenennota is niet verder uitgewerkt hoe die vrijstelling eruit zal zien.

Vereenvoudiging verlofstelsel

Het demissionair kabinet heeft het voornemen om het verlofstelsel eenvoudiger en overzichtelijker te maken. Deze mogelijkheden worden in 2023 in beeld gebracht en in 2024 verder uitgewerkt. Het SER-advies dat in het najaar van 2023 zal verschijnen wordt daarin meegenomen. De regering wil in ieder geval de opnametermijnen van het (aanvullend) geboorteverlof, het betaald ouderschapsverlof en het adoptie- en pleegzorgverlof zoveel mogelijk gelijk trekken. De opnametermijn voor het zwangerschaps- en bevallingsverlof en het adoptie- en pleegzorgverlof worden niet aangepast.

Verlenging speciale status Oekraïners

Naar verwachting zal de vrijstellingsmogelijkheid voor de tewerkstellingsvergunning voor Oekraïense vluchtelingen per 4 maart 2024 worden verlengd tot maart 2025.

SLIM-subsidie krijgt meer budget, STAP-subsidie wordt afgeschat

De scholingssubsidie STAP wordt anders ingericht. Het bedrag dat hierdoor vrij komt zal voor een gedeelte worden aangewend om de SLIM-subsidie voor 2024-2027 te verhogen. De STAP-subsidie wordt afgeschaft per 2024.

Aanpak schijnzelfstandigheid

In het eerste kwartaal van 2025 staat de Wet tot instelling van een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen gepland om in te gaan. Voor diezelfde periode staat ook de Wet tot wijziging van de definitie van het begrip arbeidsrelatie een de opheffing van het handhavingsmoratorium gepland. Dit betekent dat we in 2024 nog in onzekerheid zitten voor wat betreft de positie van zelfstandigen.

Behandeling van wetsvoorstellen SZW gaat door

De behandeling van de wetsvoorstellen van het ministerie van SZW en van Financiën kan grotendeels doorgaan. Het gaan dan om de volgende wetsvoorstellen:

  • Wet toezicht gelijke kansen bij werving en selectie;

  • Initiatiefwetsvoorstel Gelijke beloning van vrouwen en mannen;

  • Initiatiefwetsvoorstel aangaan van een gesprek tussen werkgever en werknemers over bereikbaarheid buiten werktijd;

  • Wet herziening bedrag ineens

  • Invoering van een certificeringsplicht voor het ter beschikking stellen van arbeidskrachten;

  • Wet meer zekerheid flexwerkers;

  • Wetsvoorstel Hervorming van het concurrentiebeding.

Heb je hier vragen over of wil je advies? Bel Kaper Nooijen Advocaten. Wij weten hoe het zit!