Reminder: ook voor Statutair Directeuren geldt de herplaatsingsplicht

Op het onvoldoende onderzoeken of een Statutair Directeur, voor wie op de a-grond (bedrijfseconomische redenen) een ontslagbesluit wordt genomen, kan worden herplaatst staat de sanctie van een (forse) billijke vergoeding. De kantonrechter Amsterdam oordeelde op 16 november 2023 (ECLI:NL:RBAMS:2023:7710) over zo’n situatie.

Wanneer een ontslagbesluit valt voor een Statutair Directeur op de a-grond, zowel de noodzaak van het structureel vervallen van de arbeidsplaats als het ontbreken van een herplaatsingsmogelijkheid voldoende inzichtelijk moeten worden gemaakt. In de kwestie ten grondslag aan de bovengenoemde uitspraak, was hiervan geen sprake, hetgeen leidt tot een onvoldragen a-grond, waardoor het ontslag van de Statutair Directeur (die tevens werknemer is) in strijd is met artikel 7:669 lid 1 BW, hetgeen ernstige verwijtbaarheid oplevert. Een billijke vergoeding van € 80.000,- volgt.

Ontslag van een Statutair Directeur kan relatief snel en eenvoudig worden verleend, omdat de preventieve ontslagtoets hier niet geldt. Een besluit van de aandeelhoudersvergadering doet de dubbele rechtsbetrekking eindigen. Dit neemt evenwel niet weg, dat er wel een voldragen ontslaggrond moet zijn.

 

Wilt u hier nou meer over weten? Bel Kaper Nooijen Advocaten.