Werkgevers, let op uw informatieplicht bij vervallen van wettelijke vakantiedagen!

Hebben jouw medewerkers nog wettelijke vakantiedagen van 2023 over? Officieel moeten zij deze vóór 1 juli 2024 opnemen. De wettelijke vakantiedagen vervallen namelijk een half jaar na het jaar waarin ze zijn opgebouwd, aldus artikel 7:640a BW. Of toch niet? Uit de vakantie-uitspraak van de Hoge Raad van 23 juni 2023 (ECLI:NL:HR:2023:955) volgt dat wettelijke vakantiedagen niet verjaren, indien de werkgever niet voldoet aan de zorg- en informatieverstrekkingsplicht. In deze zaak moest de werkgever de ex-werknemer ruim € 62.000,- aan sinds 2012 (!) openstaande vakantiedagen uitbetalen.

Hof van Justitie 2018

Al in 2018 oordeelde het Europese Hof van Justitie (in het Max Planck-arrest) dat op een werkgever een (vergaande) zorg- en informatieplicht rust, waarbij de werkgever de werknemer aanmoedigt vakantie op te nemen. Als de werkgever hierin verzaakt, komen de vakantiedagen niet te vervallen per 1 juli van het opvolgende jaar, aldus het Europese Hof van Justitie. In dat geval verjaren ze in principe door verloop van vijf jaren na de laatste kalenderdag waarin de aanspraak is ontstaan.

Hoge Raad 2023 (ECLI:NL:HR:2023:955)

In de procedure uit 2023 beroept een voormalig werknemer van een advocatenkantoor zich erop dat zijn vakantiedagen niet zijn vervallen, nu de werkgever niet aan zijn zorg- en informatieverplichting heeft voldaan én hij stelt dat ook de verjaringstermijn van vijf jaar buiten toepassing moet blijven.

Het Hof en de Hoge Raad gingen daarin mee. Het Hof oordeelt dat de werkgever niet heeft voldaan aan zijn zorg- en informatieverplichting, als gevolg waarvan de niet-genoten wettelijke vakantiedagen niet zijn vervallen en de verjaringsbepaling buiten toepassing moet blijven. Een bedrag van ruim € 62.000 bruto werd aan de werknemer toegewezen als vergoeding voor opgebouwde maar niet-genoten wettelijke vakantiedagen.

Conclusie

Wettelijke vakantiedagen vervallen of verjaren niet als de werkgever de werknemer niet daadwerkelijk in staat heeft gesteld om zijn recht op vakantie uit te oefenen, en hem er zo nodig formeel toe aanzet dat te doen, aldus de Hoge Raad. Ook niet indien de verjaringstermijn van vijf jaar in artikel 7:642 BW is verlopen. Bovendien kan een werknemer met terugwerkende kracht een beroep kan doen op de uitbetaling van de vakantiedagen.

Tips voor de praktijk

  • Zorg ervoor dat er een actuele vakantieadministratie is waarin wordt bijgehouden hoeveel wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen er zijn opgenomen en welk saldo nog resteert;

  • Informeer werknemers tijdig, dat wil zeggen, ruimschoots voor de deadline van 1 juli a.s. schriftelijk over hun opgespaarde vakantiedagen;

  • Vraag aan werknemers om de vakantiedagen op te nemen voor 1 juli en stel ze daar ook daadwerkelijk toe in staat;

  • Informeer werknemers over de consequentie, dus het verval van vakantiedagen, indien ze nalaten de vakantiedagen voor 1 juli op te nemen.

Let wel, het voorgaande geldt enkel wettelijke vakantiedagen. De bovenwettelijke vakantiedagen, mogen anders worden behandeld. Meer weten over dit onderwerp of juridisch advies nodig? Bel of app Kaper Nooijen advocaten. Wij weten hoe het zit.