Proeftijd kent geen tijd

Wat mag nu wel en niet in het kader van een proeftijdontslag? Ervan uitgaande dat je een rechtsgeldig schriftelijk proeftijdbeding hebt gesloten, resteert de vraag hoe en in welke gevallen je van dat proeftijdbeding gebruik mag maken (als werkgever). Het uitgangspunt is dat een werkgever vrij is om een arbeidsovereenkomst met een werknemer op te zeggen tijdens de proeftijd en daarvoor geen redelijke grond hoeft te hebben. Het is dus niet zo, wat door werknemers veel wordt betoogd, dat een werkgever verplicht is om een werknemer een reële kans te geven zich te bewijzen. In sommige gevallen is er echter strijd met goed werkgeverschap of misbruik van recht, bijvoorbeeld:

  • Indien je als werkgever een andere indruk hebt gewekt (bijvoorbeeld dat de werknemer zijn vorige dienstverband met een gerust hart kon opzeggen, of dat een voorziene situatie – die alsnog aanleiding geeft tot proeftijdontslag – aan de arbeidsrelatie niet in de weg zou staan.

  • Een proeftijdontslag mag niet gegeven worden wegens (chronische) ziekte;

  • Een proeftijdontslag mag niet op discriminatoire gronden worden gegeven.

Een proeftijdontslag kan zelfs gegeven worden voordat de werkzaamheden zijn aangevangen, indien een werkgever daartoe aanleiding heeft.

Wil je hier meer over weten? Bel Kaper Nooijen Advocaten, wij weten hoe het zit.