Auto van de zaak terugvorderen bij ziekte of afwezigheid, ja of nee?


Een vraag die veel aan ons, en al aan veel rechters in het land is gesteld. Het antwoord is, zoals wel vaker in het recht: het hangt er vanaf. Maar, waar vanaf dan?

  1. Is de auto een arbeidsvoorwaarde (loon in natura)? Nee? Dan mag de auto ook niet privé gebruikt worden (hooguit minimaal) en kan de auto teruggevorderd worden. Wel een arbeidsvoorwaarde? Dan kan de medewerker de auto privé gebruiken, heeft hij een fiscale bijtelling voor het gebruik van de auto, en is het een (secundaire) arbeidsvoorwaarde, en gaan we door naar stap 2.

  2. Is er recht op loondoorbetaling? Bij ziekte is dat vrijwel altijd het geval, bij schorsing ook. Dat betekent dat secundaire arbeidsvoorwaarden in beginsel ook verschuldigd blijven, en dus ook het gebruik van de auto. Kan terugvorderen dan helemaal niet? Jawel, mits voldaan is aan stap 3.

  3. Is tussen partijen contractueel vastgelegd dat de auto, onder omstandigheden, ingeleverd moet worden? Als de voorwaarden voor inlevering redelijk zijn (met name, als de termijn waarna moet worden ingeleverd redelijk is), en het ligt goed vast, dan kan het wel.

Hoe lang zo’n redelijke termijn is, is geen uitgemaakte zaak. Er is steun te vinden in de jurisprudentie voor een termijn van 6 maanden afwezig of langer.


Wil je hier nu meer over weten? Bel Kaper Nooijen Advocaten. Wij weten hoe het zit.