Misstanden bij uitzendbureaus tegengaan door toelatingsstelsel

Het kabinet komt met een nieuw toelatingsstelsel voor uitzendbureaus. De gedachte is dat uitzendbureaus alleen op de markt mogen opereren wanneer zij tot de markt zijn toegelaten. Daarvoor moeten zij een VOG indienen, een waarborgsom van € 100.000,- storten, en laten zien dat zij het juiste loon betalen en hun belastingen voldoen.

De reden voor deze maatregel is dat er te veel arbeidsmigranten in Nederland werken onder omstandigheden die Nederland onwaardig zijn. De overheid ziet een oorzaak voor deze omstandigheid in malafide uitzendbureaus en wil dat aanpakken. Deze bureaus omzeilen de regels, wat leidt tot schrijnende situaties. Bovendien hebben deze bureaus een financieel voordeel ten opzichte van concurrenten die wel goed voor hun personeel zorgen.

 Het wetsvoorstel ‘Wet toelating ter beschikking stelling van arbeidskrachten’ ligt als voornemen klaar om per 1 januari 2026 te worden ingevoerd. Het voorstel bevat ook overgangsrechten om uitleners te stimuleren voor 1 juli 2025 toelating aan te vragen en zich vrijwillig te laten certificeren door de Stichting Normering Arbeid.

 Het hele wetsvoorstel vind je hier.

 Wil je hier nou meer over weten? Bel Kaper Nooijen Advocaten. Wij weten hoe het zit.