Niet meewerken aan re-integratie, niet te snel aan het loon komen

Werknemer, al een poosje ziek maar stapsgewijs aan het re-integreren, wordt opgeroepen voor een arbeidsdeskundig re-integratieonderzoek. De werknemer laat in reactie op de uitnodiging weten dat hij op dat moment niet in de gelegenheid is om te komen. De arbeidsdeskundige bericht geen andere mogelijkheid in zijn agenda te hebben. Werknemer laat opnieuw weten op dat moment niet te kunnen komen, maar draagt alternatieven aan.
Werkgever roept werknemer formeel op om te verschijnen op het moment waarop werknemer aangegeven had verhinderd te zijn en zegt een loonstop aan als werknemer niet verschijnt. Werknemer reageert nogmaals wel te willen komen, maar op dat moment niet te kunnen. Werknemer vraagt nogmaals om een nieuwe datum. Werknemer verschijnt niet, werkgever zet onmiddellijk het loon stop.

De kantonrechter van de rechtbank Noord-Nederland oordeelt op 8 augustus 2023 (ECLI:NL:RBNNE:2023:4623) dat een loonstop naar zijn aard is bedoeld voor de situatie waarin een werknemer medewerking weigert aan een redelijk voorschrift. Dat is hier niet gebeurd. Uit niets is gebleken dat de medewerker niet mee wilde werken. Op een vervolggesprek is hij vervolgens wel verschenen. Het is werknemer niet aan te rekenen dat dit vervolggesprek pas 4 weken later kon plaatsvinden.

Werkgever heeft ten onrechte het loon stopgezet en moet het volledige loon inclusief de wettelijke verhoging van 50% aan werknemer betalen.

 Meer weten? Bel Kaper Nooijen Advocaten. Wij weten hoe het zit.


 

Roos VerhoorenNieuws