Kun je aan de herplaatsingsplicht voldoen, indien werknemer niet meewerkt?

Op 31 oktober 2023 moest de kantonrechter Amsterdam zich uitspreken over de situatie waarin een werknemer, die is ontslagen met toestemming van het UWV wegens verval van functie, vraagt om een billijke vergoeding omdat werkgever – volgens hem – niet aan de herplaatsingsverplichting heeft voldaan.

 

De feiten liggen als volgt.

Werkgever fuseert met een zusteronderneming. Als gevolg daarvan wordt de efficiency nader onderzocht, hetgeen leidt tot verval van de functie van werknemer. Daarnaast is een andere mogelijke functie voorhanden, waarover werkgever graag in gesprek wil met werknemer. Werknemer weigert dat gesprek, omdat werknemer vindt dat werkgever maar moet aantonen dat de doelmatigheid van het fusiebesluit heeft geleid tot noodzaak om de functie van werknemer te laten vervallen. Pas daarna is werknemer verplicht, zo stelt hij, over herplaatsing na te denken.

De kantonrechter zet een dikke streep door dit standpunt. Niet alleen oordeelt de kantonrechter dat voldoende duidelijk is geworden dat het vervallen van de functie van de werknemer geen verband houdt met, maar een bijkomend gevolg is van de fusie, en dat de organisatorische veranderingen en de noodzaak daarvan voor een doelmatige bedrijfsvoering zijn toegelicht. Nu aan werknemer vervolgens meerdere keren een concrete functie is aangeboden, en hij meerdere keren is uitgenodigd voor een gesprek over wat hij wilde en wat werkgever daarin voor hem kon betekenen, is de hardnekkige weigering die werknemer hierop heeft laten zien, een omstandigheid die voor rekening van werknemer blijft. Werkgever heeft voldaan aan haar plicht om werknemer binnen het concern te herplaatsen. Op het moment dat werknemer liet weten te volharden in zijn standpunt zolang hij niet overtuigd was van het vervallen van de functie, zou hij zich niet inzetten voor herplaatsing. Vanaf dat moment hoefde werkgever geen verdere inspanningen meer te verrichten.

 

Meer weten? Bel Kaper Nooijen Advocaten. Wij weten hoe het zit.


 

Roos VerhoorenNieuws, nieuws