Leaseauto terugvorderen bij schorsing mag dat?
Een werknemer wordt op non-actief gesteld, maar blijft in dienst. Mag een werkgever in zo’n geval de leaseauto opeisen?
Een leaseauto die zowel zakelijk als privé wordt gebruikt, wordt doorgaans beschouwd als een (secundaire) arbeidsvoorwaarde. Zoals we al zagen in het vorige artikel over het terugvorderen van de leaseauto bij ziekte. Bij een schorsing of non-actiefstelling, situaties die in de risicosfeer van de werkgever liggen, blijft de werknemer recht houden op secundaire arbeidsvoorwaarden zoals het gebruik van eventuele leaseauto.
Het is mogelijk om in de arbeidsovereenkomst of leaseregeling bepalingen op te nemen die het inleveren van de leaseauto regelen bij situaties zoals schorsing of non-actiefstelling. Bijvoorbeeld door vast te leggen dat de werknemer de auto moet inleveren bij langdurige schorsing, zonder recht op compensatie voor het gemis van privégebruik. Dergelijke afspraken moeten duidelijk zijn vastgelegd en door beide partijen zijn ondertekend.
Als er geen specifieke afspraken zijn gemaakt, is er sprake van een eenzijdige wijziging van arbeidsvoorwaarden. Dan kan de werkgever de leaseauto alleen terugvorderen als er sprake is van een zwaarwichtig belang en dan dient de werkgever aan te tonen dat dat belang zwaarder weegt dan het belang van de werknemer om de auto te behouden. Dit kan bijvoorbeeld het geval als de auto essentieel is voor de bedrijfsvoering. Echter, zelfs in dergelijke situaties kan de werknemer recht hebben op een financiële compensatie voor het gemis van het privégebruik van de auto.
Of een werkgever de leaseauto mag terugvorderen bij schorsing of non-actiefstelling hangt af van de gemaakte afspraken en de specifieke omstandigheden. Het is raadzaam om vooraf duidelijke afspraken te maken over het gebruik en de eventuele inlevering van de leaseauto in dergelijke situaties, om conflicten en onduidelijkheden te voorkomen.
Wil je hier meer over weten? Bel Kaper Nooijen Advocaten. Wij weten hoe het zit.