Mag een werkgever een leaseauto terugvorderen bij ziekte?
Wanneer een werknemer een leaseauto ook privé mag gebruiken, kan bij langdurige ziekte de vraag ontstaan of dit recht blijft bestaan. In de rechtspraak wordt bovendien regelmatig besproken of het recht op privégebruik van een leaseauto onder het loonbegrip van artikel 7:629 BW valt. Als dat het geval is, moet dit loon in natura ook tijdens ziekte worden doorbetaald. Dit betekent dat het privégebruik van de leaseauto niet zomaar mag worden afgenomen, of dat – als de auto wel wordt ingenomen – de werknemer daarvoor gecompenseerd moet worden vanwege het wegvallen van dit loonbestanddeel.
In een zaak bij het Gerechtshof Den Haag (ECLI:NL:GHDHA:2021:1577) werd deze kwestie ook beoordeeld. De kern van het geschil was of het privégebruik van een leaseauto onder het loonbegrip van artikel 7:629 BW valt en of de werkgever de auto mag terugvorderen na ziekte.
De werknemer in kwestie had een leaseauto die zowel zakelijk als privé mocht worden gebruikt. Dit was vastgelegd in de arbeidsovereenkomst en verder uitgewerkt in de zogenoemde Mobiliteitsregeling binnen de Personeelsgids van de werkgever. Hierin stond dat een werknemer bij ziekte maximaal zes maanden de beschikking over de leaseauto hield, waarna deze moest worden ingeleverd. Na een ziekmelding op 4 april 2018 werd de leaseauto conform deze regeling op 19 november 2018 teruggenomen door de werkgever. De werknemer eiste compensatie voor het verlies van het privégebruik van de auto, stellende dat dit onder zijn recht op loon bij ziekte viel. De kantonrechter wees deze eis af, waarna de werknemer in hoger beroep ging.
Het hof bevestigde dat het privégebruik van een leaseauto niet onder het loonbegrip van artikel 7:629 BW valt. De wet biedt geen grond om te stellen dat een werkgever verplicht is het privégebruik van een leaseauto te blijven verstrekken gedurende ziekte. Het feit dat een leaseauto fiscaal als loon wordt beschouwd, maakt dit niet anders. Aangezien partijen in de arbeidsovereenkomst en de Personeelsgids hadden vastgelegd dat de leaseauto na zes maanden ziekte moest worden ingeleverd, stond niets deze afspraak in de weg.
Deze uitspraak bevestigt dat een werkgever een leaseauto mag terugvorderen bij langdurige ziekte, mits dit contractueel is vastgelegd. Indien er dus geen afspraken hierover waren gemaakt in de mobiliteitsregeling, geldt dat een werkgever niet zomaar de leaseauto mag terugvorderen tijdens ziekte. Er is dan sprake van een (secundaire) arbeidsvoorwaarde die eenzijdig wordt gewijzigd, hier dient een zwaarwichtig belang aan ten grondslag te liggen.
Voor werkgevers is het van belang dat mobiliteitsregelingen helder geformuleerd zijn en correct worden gecommuniceerd naar werknemers.
Wil je hier meer over weten? Bel Kaper Nooijen Advocaten. Wij weten hoe het zit.