NOW-5

Hoe gaat deze nieuwe regeling eruitzien?

Meer lezen
Bedrijfsarts in coronatijd: extra eerlijkheid geboden bij telefonisch consult

Op 23 juni 2021 oordeelde de kantonrechter in de rechtbank Noord-Nederland dat een werkneemster terecht op staande voet was ontslagen omdat zij tijdens haar arbeidsongeschiktheid commerciële bingo’s organiseerde, terwijl zij naar eigen zeggen nergens toe in staat was.

Meer lezen
(Eenzijdige) wijziging arbeidsvoorwaarden?

Een wijziging in omstandigheden kan voor een werkgever aanleiding zijn maatregelen te nemen. Soms heeft een maatregel een wijziging als gevolg die betrekking heeft op de wijze waarop de werkzaamheden worden verricht. Dergelijke wijzigingen vallen onder het instructierecht van de werkgever (artikel 7:660 BW). De werknemer heeft deze wijzigingen te accepteren. Soms gaan de wijzigingen verder en worden arbeidsvoorwaarden gewijzigd. In dat geval moet de wijziging langs de lat van artikel 7:613 BW of langs de Stoof/Mammoet criteria worden gehouden. Over de vraag of sprake is van een arbeidvoorwaarde en of deze arbeidsvoorwaarde kan worden gewijzigd, wordt meer dan eens geprocedeerd. Zo ook door FNV in de kwestie FNV/PontMeyer.

Meer lezen
Roos VerhoorenNieuws
Wat was er nou aan de hand met de Wibra?

Een hint: het ging over Corona, flexibele contracten en het wegstrepen van meer-uren tegen min-uren…

Meer lezen
Roos VerhoorenNieuws, corona
Compensatieregeling transitievergoeding bedrijfsbeëindiging

Sinds 2015 zijn alle werkgevers verplicht om aan de werknemer een transitievergoeding te betalen als de arbeidsovereenkomst op initiatief van de werkgever is geëindigd of niet wordt voortgezet, dus ook wanneer de onderneming wordt beëindigd wegens pensionering of overlijden. Omdat uit de praktijk is gebleken dat het betalen van transitievergoedingen ongewenste en schrijnende financiële gevolgen kan hebben, met name voor kleine werkgevers, is daarvoor een compensatieregeling in het leven geroepen.

Meer lezen
Hoofddoekjes verbieden op het werk, een heikel punt

Na het arrest Achbita was de tendens dat werkgevers onder voorwaarden hoofddoekjes op het werk mochten verbieden, in het kader van een neutraliteitsbeleid. Een neutraliteitsbeleid wordt vaak uitgevoerd door een verbod op het zichtbaar dragen van politieke, levensbeschouwelijke of religieuze tekens. Na de arresten Wabe en Müller, lijkt de tendens echter terughoudender...

Meer lezen
Roos VerhoorenNieuws
Effe wachten…………… pizza!

Met je collega’s tijdens de nachtdienst even een pizzaatje bestellen…what could possibly go wrong?

Als je werkgever de Dienst Justitiële Inrichtingen betreft, of meer specifiek, een Penitentiaire Inrichting (PI) waarin tevens een extra beveiligde terroristenafdeling is gehuisvest, kun je dit toch beter niet doen…

Meer lezen
Roos VerhoorenNieuws
Duurzaam verstoorde arbeidsverhouding mede het gevolg van onverzoenlijke houding werknemer

Om tot ontslag wegens disfunctioneren over te kunnen gaan moet logischerwijs sprake zijn van onvoldoende functioneren aan de zijde van de werknemer. Ook moet de werknemer in de gelegenheid zijn gesteld het functioneren te verbeteren. In het arrest van 14 juni 2019 heeft de Hoge Raad zich uitgelaten over wat er van de werkgever kan worden verwacht in het kader van een verbetertraject. In diezelfde uitspraak is tevens geoordeeld dat er ook op de werknemer een verantwoordelijkheid rust het verbetertraject te laten slagen. Desondanks zien we in de praktijk ook dat er werknemers zijn die deze verantwoordelijkheid niet nemen en niet mee willen werken aan een verbetertraject. Wat nu als dit de arbeidsverhouding zo onder druk zet dat partijen vanwege een arbeidsconflict niet meer met elkaar samen kunnen werken, wie valt dit aan te rekenen? Het Hof Den Haag moest zich onlangs uitlaten over deze vraag.

Meer lezen
[AUDIO] Simone Kaper over het annuleren van geplande vakantiedagen

Je vakantie valt in het water… Kun je je ingeplande vakantiedagen nog terugkrijgen? Simone Kaper sprak erover tijdens het Omroep Brabant programma 'Afslag Zuid' van Ronny Balk.

Meer lezen
NOW 3.3: het loket is open!

De vijfde aanvraagperiode voor de NOW is gestart. Het loket is van 6 mei 2021 tot 30 juni 2021 geopend. Wat zijn de voorwaarden?

Meer lezen
Rechtvaardigen financiële problemen door de coronacrisis een eenzijdige wijziging van de arbeidsvoorwaarden?

De rechtbank Rotterdam heeft op 15 april 2021 in een uitspraak geoordeeld over het eenzijdig wijzigen van de arbeidsvoorwaarden van werknemers als gevolg van liquiditeitsproblemen door de coronacrisis. Werkgever wilde een beloofde loonsverhoging uitstellen, de opbouw van bovenwettelijke vakantiedagen stopzetten en een deel van de vakantiedagen zou verplicht opgenomen moeten worden. Volgens de werknemers was de doorgevoerde eenzijdige wijziging van de arbeidsvoorwaarden onrechtmatig

Meer lezen